Káva.

plantaz.gif (29538 bytes)Kávová plantáž

     Co je to káva, dnes tak samozřejmě používaná v různých formách i náhražkách? Bylo tomu vždy tak? Jak to začalo?

 


kvetykavy.gif (26934 bytes)Květy kávy

 

V dávném Habeši (nyní Etiopie) rostl divoký kávový keř. Zdá se, že i název káva pochází od jména habešské krajiny Kaffa. V Habeši se káva používala již v nejstarších dobách a odtud se její používání rozšířilo kolem roku 875 do Persie. Pití kávy se pomalu šířilo po okolních zemích, Egyptě, Turecku, dnešním Iránu a Iráku. Roku 1534 založil turecký sultán Solimán první kavárnu.Bylo to v dnešním Istanbulu.

Byly také vydávány časté zákazy pití kávy, ale přesto se káva rychle šířila. V roku 1652 se pila všeobecně v Itálii, r. 1652 Řek Pasqua otevřel první kavárnu v Londýně. V Praze po prvé prodával kávu Arab Georgius Damascenus, a to nejdříve v šálcích po ulici a po domech, a později zařídil první kavárnu na Malé Straně blízko Mostecké věže v roce1714.
Kávovníkových keřů je na světě mnoho druhů
Kávové velmoci byly Brazílie, Libye, Mexiko.

Kávovník je zelený stromek nebo keř s tenkými větvemi s leskle zelenými, podlouhlými listy. Jeho květy krásně voní a zajim_priro_x1.jpg (6666 bytes)rychle vadnou. Plody jsou kulovité nebo vejčité peckovice, podobné našim třešním, nejprve zelené, pak žluté a nakonec červené, až fialové. V dužnatém obalu jsou dvě žluté pecky a v každé se ukrývá jedno kávové zrnko. Kávovníkové keře mohou být pěstovány v tropických krajinách v různých nadmořských výškách podle druhů kávovníku. Vyžadují měkkou, kyprou půdu pro vláskovité dlouhé kořínky. Zpracování kávových zrnek je složitý proces, od zralých červených plodů až po hnědá zrnka, jako je známe. Kávová zrnka mají zelenou barvu. Vlastní chuť kávy se získává až pražením. Z kávy se připravuje odvar různými způsoby. Vliv kávy na lidský organizmus závisí na množství kofeinu, obsaženého v kávě. Používá se jako povzbuzující prostředek, avšak větší množství způsobuje nespavost, bušení srdce, a jiné negativní vlivy na nervovou soustavu. Pití kávy je také nepříznivé pro její návykovost.